Na Dożynkach Powiatowych w Górnie pyszne potrawy regionalne, napoje i roślinne dekoracje prezentowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu kieleckiego. Na stoiskach można było spróbować dań przygotowanych według tradycyjnych receptur, również w wersji fit, ponieważ mieszkanki naszych wsi coraz częściej podążają za trendami eko.
Jednym z Kół Gospodyń Wiejskich były Ekobabki z Cedzyny, które częstowały między innymi pasztecikami, ciastami, ogórkami własnego wyrobu oraz pysznymi bułeczkami z jagodami czy kompotem z owoców pochodzących z przydomowych sadów. – Wszystkie produkty, których używamy w kuchni są u nas naturalne. Wszystko jest wykonane przez nas własnoręcznie. Dbamy nie tylko o smak, ale i o zdrowy styl życia. Nazywamy się Ekobabki, więc z ekologią nam po drodze – mówiła Katarzyna Pięta.
Swoje produkty i dekoracje z ogrodowych roślin zachwalały także panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Leszczyn. Jak mówiła Zofia Sańpruch, pierogi, paszteciki, placki własnej roboty, pierogi z brokułami, pieczarkami, krokiety – wszystko jest pycha.
Na stoiskach podczas dożynek można było także spróbować chleba ze smalcem, bigosów, kiełbas oraz innych smacznych dań z powiatu kieleckiego.