Stosowanie antybiotyków w chowie i hodowli zwierząt nie stwarza zagrożenia dla zdrowia ludzi, o ile ich stosowanie jest uzasadnione i odbywa się z zgodnie z zaleceniami lekarza weterynarii i z zachowaniem okresu karencji – zapewnił wiceminister rolnictwa Jacek Czerniak.
Wiceminister podczas wtorkowego posiedzenia sejmowej podkomisji ds. dobrostanu zwierząt gospodarskich i ochrony produkcji zwierzęcej w Polsce przedstawił informację dotyczącą problemu antybiotykooporności w chowie i hodowli zwierząt
Do stosowania antybiotyków są uprawnieni lekarze weterynarii, którzy stawiają diagnozę i wybierają adekwatną procedurę leczenia, w tym konkretny lek w danej terapii. Jednak antybiotyki nie mogą być stosowane rutynowo np. w celu zrekompensowania niedostatecznej higieny, niewłaściwej hodowli zwierząt, braku opieki lub nieodpowiedniego zarządzania gospodarstwem rolnym; nie mogą wspierać wzrost lub zwiększenia wydajności u zwierząt lub być stosowane profilatycznie, z nielicznymi wyjątkami – wyliczał Czerniak.
Przypomniał też, że nadzór nad stosowaniem i sprzedażą antybiotyków u zwierząt sprawuje Inspekcja Weterynaryjna.
Wiceminister zaznaczył, że celu zmniejszenia zużycia antybiotyków, od 2019 r. ośrodki doradztwa rolniczego przeprowadzają regularne szkolenia dla rolników w zakresie ryzyka rozwoju oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe. Ponadto w 2023 roku przeprowadzono cykl szkoleń dla lekarzy weterynarii z zakresu redukcji zużycia antybiotyków w hodowli drobiu, bydła i świń, a od marca 2024 r. w ramach ekoschematu „Dobrostan zwierząt” są szkoleni są rolnicy.
Dodał, że w tym roku ministerstwo rolnictwa przeprowadziło także kampanię informacyjną w internecie i mediach społecznościowych skierowaną zarówno do hodowców jak i ogółu społeczeństwa pod hasłem: „Więcej nie znaczy zdrowiej”. Głównym celem kampanii jest edukacja i budowanie świadomości na temat antybiotykooporności oraz zainteresowanie społeczeństwa zagrożeniami jakie niesie nasilanie się występowania tego zjawiska.
Komisja Europejska w ramach Europejskiego Zielonego Ładu czy Strategii „od pola do stołu” zakłada ograniczanie zjawiska antybiotykoodporności i zmniejszenie zużycie antybiotyków dla zwierząt. KE określiła, że do 2030 roku powinno nastąpić 50 proc. zmniejszenie sprzedaży antybiotyków w całej UE.