Wśród przepisów kulinarnych powiatu kieleckiego jest sprawdzona od pokoleń babka ziemniaczana podawana z kwaśnym mlekiem. To specjał z gminy Miedziana Góra.
Do smaku babki ziemniaczanej z wędzonym boczkiem nie trzeba nikogo przekonywać. Jest to danie znane i lubiane, a jeśli podamy je z zimnym zsiadłym mlekiem, które w czasie letnich upałów orzeźwia i gasi pragnienie to można skomponować prosty, ale pyszny obiad. Zsiadłe mleko oprócz smaku ma również dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Składniki: 2 kg ziemniaków, 30 dag wędzonego boczku, 3 cebule, 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka: soli, pieprzu, majeranku, 4 ząbki czosnku, 20 g smalcu do smarowania formy, 1 l zsiadłego mleka.
Sposób przygotowania: Ziemniaki i jedną cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Odlać nadmiar wody. Pozostałe cebule pokroić w kostkę i usmażyć na patelni razem z boczkiem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Starte ziemniaki, podsmażoną cebulę z boczkiem, czosnek, mąkę, jajka oraz przyprawy przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do posmarowanej formy i wstawić do piekarnika na 170ºC na około 1,5 godziny. Podawać ze zsiadłym mlekiem.
Przepis podał: Tomasz Soczomski z gminy Miedziana Góra.