101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 4 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Bakłażan – warzywo cenne dla zdrowia

Bakłażany / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Bakłażany / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Niewiele kalorii, sporo błonnika i cennych witamin oraz zero cholesterolu – między innymi takie atuty posiada bakłażan, zwany inaczej oberżyną – warzywo uprawiane w gorących tropikach. W naszym kraju najbardziej znane są bakłażany owalne o ciemnofioletowej skórce. Na kieleckim targu można je kupić w cenie 14 złotych za kilogram.

Bez względu na odmianę, bakłażany osiągają w dość krótkim czasie około metra wysokości i wydają dużo owoców o gładkiej błyszczącej skórce i białym miąższu.

Wartość energetyczna dużego bakłażana to około 130 kcal w 100 gramach. Na większość zawartych w nim kalorii składają się węglowodany – cukry proste i białka.

To bogate źródło witamin z grupy B oraz minerałów – manganu, żelaza, potasu. Jednak najciekawszym związkiem w bakłażanie jest kwas chlorogenowy znany z właściwości przeciwutleniających.

Bakłażan jest również cennym źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, chroni też przed cukrzycą typu drugiego.

Na starganie pana Józefa w Kielcach bakłażany cieszą się największym zainteresowaniem wśród obywateli państw południa i wschodu.

– Przyrządzają z bakłażanów wiele potraw i cenią bakłażany za cenne dla zdrowia właściwości. Polacy kupują je rzadko, ale z roku na rok przybywa amatorów fioletowych warzyw – mówi rolnik.

Tagi: bakłażanwarzywa
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Na świętokrzyskie pola cyklicznie wkracza susza. Konieczne są inwestycje w nawadnianie upraw.
AKTUALNOŚCI

Jest pierwszy raport o zagrożeniu suszą

PrzezMarzena Smorędai1 Inni
4 czerwca 2025

Jest pierwszy raport o zagrożeniu suszą.

Czytaj więcejDetails
Łąka, zioła / Fot. Canva

Dziko rosnące zioła na wyciągnięcie ręki

4 czerwca 2025
Czerwiec miesiącem róż / Fot. Canva

Czerwiec miesiącem róż

3 czerwca 2025
Koniczyna / Fot. Canva

Rośliny bobowate i ich znaczenie dla jakości gleby

3 czerwca 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.