101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Bardzo trudny rok dla naszych sadowników. Martwią się co zrobić z jabłkami, których jest w bród

Fot. Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce

Fot. Grażyna Szlęzak-Wójcik / Radio Kielce

Bieżący rok jest kolejnym bardzo trudnym sezonem dla sadowników w regionie świętokrzyskim. Jest urodzaj na jabłka, ale nie ma na nie odbiorców. Producenci martwią się o zbyt owoców, niskie ceny i rosnące koszty produkcji.

W sandomierskich sadach trwa zbiór jabłek. Nie jest to jednak jeszcze szczyt sezonu, ponieważ sadownicy nie mają na nie zbytu.

– Sadownicy na Sandomierszczyźnie zrywają w tej chwili pierwsze odmiany, jak gala, boscoop. W najbliższych dniach ruszy zbiór odmiany golden delicious, ale niestety sytuacja jest dla nich w tym roku bardzo trudna i na wsi panują złe nastroje. Plantatorów martwią się o ceny i brak rynków zbytu – mówi Marcin Piwnik – starosta sandomierski, który prowadzi także sad.

Jak tłumaczy, potencjalnych odbiorców jabłek po prostu w tym roku nie ma. Po pierwsze dlatego, że nie mamy rynków zewnętrznych. Rynki wschodnie w Rosji, w Ukrainie i na Białorusi nie działają z wiadomych względów. Rynki rumuński i niemiecki też obecnie nie kupują naszych owoców. Dodatkowo sytuacja na rynku energii zniechęciła do zakupów grupy producenckie, czyli przedsiębiorców, którzy skupowali owoce i magazynowali je do wiosny lub nawet lata, aby sprzedać je wówczas po wyższych cenach.

Na zdjęciu: Marcin Piwnik - starosta sandomierski / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce
Na zdjęciu: Marcin Piwnik – starosta sandomierski / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce

– Jest urodzaj na jabłka, a odbiorców na nie po prostu nie ma – mówi Marcin Piwnik.

– Rolnicy nie śpieszą się w tym roku ze zbiorami, ponieważ nie bardzo wiedzą, co mają z nimi robić. W niektórych sadach plantatorzy sami zbierają owoce z drzew, ponieważ pracownik kosztuje obecnie 18-20 zł za godzinę. Jego dniówka to koszt 180-200 zł. Zakładając, że zerwie w tym czasie około 1,5 tony ładnych jabłek, udział kosztów pracy wynosi już 15-20 groszy na kilogramie jabłek. Jeśli klient płaci za kilogram jabłek około 1 zł, dla rolnika zostaje około 80 groszy. To bardzo mało, wziąwszy pod uwagę koszty poniesionych nakładów finansowych na środki ochrony roślin, nawozy, paliwa, siłę roboczą, które bardzo poszły w górę – tłumaczy Marcin Piwnik.

Wiele jabłek bardzo dobrej jakości zbieranych jest więc jako przemysłowe. Sprzedawane są na sok lub koncentrat. Tymczasem przetwórcy również obniżyli cenę z 41 na 38 groszy za kilogram, argumentując to wyższą ceną gazu.

– Wygląda na to, że wszyscy, od pośrednika do przetwórcy, chcą zadbać o swój interes kosztem sadownika. Nie dziwią więc ponure nastroje wśród sadowników, dla których obecny rok jest kolejnym trudnym. Ale w tym roku można powiedzieć sytuacja dla nich jest tragiczna. Sadownicy mówią, że jeśli będą robić nasadzenia, to na pewno nie jabłoni – mówi starosta sandomierski.

A tymczasem na pomoc sadownikom nie przychodzi nawet rynek wewnętrzny, na którym trzykrotnie zmniejszyła się ilość spożywanych jabłek. Jemy coraz mniej jabłek na rzecz na przykład cytrusów.

Jak mówią sadownicy, w Polsce potrzebna jest szeroko zakrojona kampania na rzecz jabłek – owoców zdrowych i bardzo wartościowych dla organizmu.

Tagi: jabłkaMarcin PiwniksadownictwosadownicySandomierz
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Fot. ARiMR Kielce
AKTUALNOŚCI

Jak w maju plucha, to w czerwcu posucha

PrzezMarzena Smoręda
19 maja 2025

Jak w maju plucha, to w czerwcu posucha.

Czytaj więcejDetails
Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami / Fot. Canva

Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami

19 maja 2025
Fot. Pixabay

Ozimina prawie bez strat

19 maja 2025
04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Będzie Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Tokarni

19 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.