Do uprawy na obszarze województwa świętokrzyskiego na rok 2024 wpisanych do Krajowego Rejestru Odmian i Wspólnotowego Katalogu Odmian Roślin Rolniczych na Liście Odmian Zalecanych są odmiany ziemniaków, które udają się u nas najlepiej. Jakie mają cechy i wymagania?
– Celem tworzenia takich list jest wskazanie najlepszych odmian wśród kilkudziesięciu wpisanych do Krajowego Rejestru Odmian i Wspólnotowego Katalogu Odmian Roślin Rolniczych. Służy temu analiza wyników doświadczeń prowadzonych w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego w naszym województwie – mówi Ewa Kotarska, dyrektor Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Słupi.
Polecane odmiany ziemniaków
Ziemniaki bardzo wczesne:
Denar to odmiana o niskich wymaganiach glebowych i nawozowych, odporna na stres klimatyczny. Odmiana ta jest uniwersalna, nadająca się do uprawy pod przykryciem na bardzo wczesny zbiór jak i po uzyskaniu pełnej dojrzałości. Ziemniaki te szczególnie polecane są do sałatek, gotowania na parze i w wodzie.
Impresja tworzy ładny i wyrównany łan. Zawiązuje plon bulwy dość płytko, z tego względu nie jest wskazane płytkie sadzenie przy niedużej rozstawie rzędów, co zapobiega zielenieniu bulw będących tuż przy powierzchni. Bulwy w plonie są wyrównane pod względem wielkości, średnie, z małą ilością bulw małych.
Verbena to odmiana o niskich wymaganiach glebowych i wodnych. Dobrze radzi sobie z ekstremalnymi warunkami klimatycznymi. Wymagania nawozowe są niskie. Odmiana ta zalecana jest do kiełkowania i do upraw pod osłoną na wczesny zbiór.
Piwonia – bulwy mają średnie rozmiary o regularnym kształcie. Skórka jest gładka z płytkimi oczkami, ma żółty kolor. Jest bardzo smaczną odmianą o uniwersalnych zastosowaniach kulinarnych. Długo zachowuje doskonały smak. Miąższ jest jasnożółty i lekko zwięzły. Odmiana ma średnie wymagania glebowe i wodne. Wystarczy jej gleba lekka lub średnia. Nawozimy w umiarkowany sposób. Wykazuje dobrą odporność na typowe choroby, jednak jest wrażliwa na mątwika ziemniaczanego. Wschodzi równomiernie, a po zbiorach dobrze się przechowuje.
Ziemniaki wczesne:
Bellarosa to wczesna, bardzo smaczna odmiana jadalna charakteryzująca się czerwoną skórką. Jest to odmiana o wysokim potencjale plonowania przy niskich lub średnich wymaganiach glebowych z doskonałą odpornością na suszę.
Vineta to wczesna odmiana ziemniaka jadalnego o okrągłoowalnych bulwach, szorstkiej skórce, regularnych kształtach oraz płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Bardzo dobry smak. Odporna na stres związany z suszą. Odmiana bardzo dobrze plonująca.
Gwiazda to wczesna odmiana ziemniaka o okrągło owalnych bulwach, płytkich oczkach i żółtym miąższu. Odmiana zalicza się do grupy wczesnej i wyróżnia się szybkim wzrostem w początkowym okresie wegetacji. Bardzo dobry smak.
Lawenda to odmiana, która produkuje duże wyrównane bulwy o płytkich oczkach i czerwonej gładkiej skórce. Pomimo krótkiego okresy wegetacji ok. 90 dni. Lawenda ma dość długi okres spoczynku, cechuje się średnimi wymaganiami glebowymi, toleruje okresy posuszne.
Ziemniaki średnio wczesne i późne:
Tajfun – ta wytwarza bardzo duże, kształtne i owalne bulwy, które mają płytkie oczka i miąższ koloru jasnożółtego, nieciemniejący po ugotowaniu. Skórka bulw jest średnio gładka. Średnia zawartość skrobi w bulwach wynosi 15,9 proc., a średni plon z jednego hektara wynosi 56,5 tony, z czego frakcja handlowa stanowi 90 proc.
Jurek to średnio wczesna odmiana ziemniaka jadalnego o okrągło-owalnych bulwach, gładkiej skórce i jasnożółtym miąższu. Bardzo dobry smak. Jurek to odmiana, która bardzo dobrze się przechowuje. Odmiana posiada tendencję do tworzenia grubych bulw, co gwarantuje zadawalający plon o bardzo dobrym smaku.
Otolia to niemiecka odmiana jadalna, w typie konsumpcyjnym sałatkowym do ogólnoużytkowym o dobrym smaku. Bulwy są duże o regularnym kształcie i bardzo płytkich oczkach, miąższu i skórce żółtej.
Astana to kulinarna gwiazda. Wyróżnia się doskonałym smakiem i jednorodnym bardzo żółtym miąższem. W 2021 roku została doceniona przez konsumentów, zajmując pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym na „Najsmaczniejszą odmianę ziemniaka” na XXVIII Krajowych Dniach Ziemniaka. Zadowoli wszystkich, którzy oczekują od odmiany bardzo dobrego smaku oraz wysokiego plonu. Tworzy średniej wielkości zwarty łan. Długość okresu wegetacji wynosi 111 dni. Doskonale się przechowuje i zachowuje walory smakowe do późnej wiosny. Jest odporna na raka ziemniaka.
Jelly to średnio późna odmiana ziemniaka jadalnego o podłużnoowalnych bulwach, gładkiej skórce oraz płytkich oczkach i intensywnie żółtym miąższu. Bardzo dobry smak. Jelly to odmiana bardzo dobrze plonująca.