W niedzielę, 25 maja 2025 roku, od godziny 11.00 do 17.00 w Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się XXIV Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Poznamy najlepszych regionalnych producentów żywności oraz najlepsze świętokrzyskie przysmaki.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ma już 24-letnią tradycję. Promuje najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne.
Konkurs ma na celu identyfikację i dokumentację produktów i potraw przygotowywanych tradycyjnie i czerpiących z polskiej tradycji. Na stoiskach z produktami i regionalnymi potrawami zaprezentują się nasi regionalni producenci żywności.
Oprócz atrakcji kulinarnych nie zabraknie rozrywki. Do Tokarni przyjadą twórcy ludowi oraz kapele i zespoły ludowe. Na scenie zaprezentują się: Zespół Ludowy Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Wincentowianie, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka, Koło Gospodyń Wiejskich Przybyszowy, Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki oraz Kapela Adaśki.

