Zielone światło Komisji Europejskiej. Będzie chleb z dodatkiem larw owadów. I na tym się nie skończy.
Komisja Europejska zatwierdziła możliwość dodawania sproszkowanych larw mącznika młynarka do żywności, w tym pieczywa. Są jednak pewne warunki. Larwy muszą być poddane promieniowaniu UV, a gotowe produkty zawierające ten nietypowy składnik będą musiały mieć odpowiednie oznaczenia.
W polskich sklepach już od dawna można kupić mąkę proteinową ze świerszczy, suszone owady w formie czipsów, czekolady z mącznikiem, czy odżywki białkowe.
Jak przekonuje na swojej stronie producent owady są jedzeniem przyszłości, gdyż hodowla owadów jest niezwykle ekologiczna. Do wyprodukowania 1 kilograma białka z owadów, potrzebujemy 13 krotnie mniejszego terenu pod uprawę, a także znacznie mniej wody oraz paszy w porównaniu do tradycyjnych zwierząt gospodarczych. Dodatkowo są bogate w zdrowe tłuszcze, żelazo, witaminy z grupy B, wapń oraz cechują się niską zawartością węglowodanów.