Bezpieczeństwo żywnościowe Polski było jednym z tematów dyskusji podczas Regionalnego Forum Ekonomicznego Nowa Energia, które 25 i 26 listopada odbyło się w Centrum Kongresowym Targów Kielce. Mówili o nim minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski, rolnicy i doradcy.
Jak mówił minister, bezpieczeństwo żywnościowe jest jednym z przesłań, które będą przyświecać Polsce podczas sprawowania prezydencji w Radzie Unii Europejskiej, które obejmie Polska od 1 stycznia 2025 roku.
W jego opinii rolnictwo jest obecnie jedną z najważniejszych gałęzi polskiej gospodarki i gwarantem naszego bezpieczeństwa żywnościowego oraz socjalnego. Jak zauważył minister, do 2050 roku ludność na świecie wzrośnie do około 10 miliardów, w związku z tym produkcja rolnicza musi wzrosnąć o 75 do 80 procent.
Obecnie około 30 procent żywności na świecie się marnuje, a jednocześnie około 1 miliard osób na świecie jest niedożywionych.
Minister Czesław Siekierski podkreślił, że w dobie globalizmu trzeba zakładać, że podstawowe zasoby żywienia powinny pochodzić obszaru zamieszkania. A według specjalistów do spraw żywienia, co najmniej 80 procent codziennej diety powinny stanowić rodzime produkty, co wynika z genetycznego uwarunkowania.
Według statystyk, od czasu wstąpienia Polski do Unii Europejskiej, eksport rodzimej żywności wzrósł od 2004 roku dziesięciokrotnie. Polska przeznacza obecnie na eksport około 40 procent swojej żywności.
Informując o bieżącej sytuacji w hodowli trzody chlewnej, Siekierski mówił o dołku w produkcji trzody chlewnej.
„W Polsce hoduje się obecnie około 9 milionów sztuk świń, kiedyś było to ponad 20 milionów — to przekłada się na „górkę” zbożową. Niskie pogłowie oznacza też niskie spożycie zboża” – mówił Czesław Siekierski.
Dodał, że między innymi z powodu afrykańskiego pomoru świń, czyli ASF, zostaliśmy zmuszeni do importu wieprzowiny. Jednym z obecnie stojących przed nami wyzwań jest odbudowa produkcji trzody chlewnej w Polsce, a co za tym idzie – restrykcyjne stosowanie zasad bioasekuracji.
Czesław Siekierski podkreślił, że dobrym kierunkiem jest także skracanie łańcuchów żywnościowych. Jest to nadal kierunek mało popularny, ale przyszłościowy. Polska ma dobre warunki naturalne do produkcji rolniczej i dzięki temu jest w stanie wyprodukować więcej żywności, niż jedynie na własne potrzeby.
Na Forum w Kielcach nie zabrakło także przedstawicieli Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, na czele z dyrektor Agnieszką Pietrzak. Byli też przedstawiciele Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, którą reprezentował Leszek Walczyk, zastępca dyrektora Departamentu Wsparcia Krajowego.