W sobotę, 20 maja, w Jędrzejowie, a w niedzielę, 21 maja, w Tokarni odbędzie się powiatowa rywalizacja Kół Gospodyń Wiejskich w konkursie Bitwa Regionów.
VIII edycja konkursu Bitwa Regionów jest organizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. W tym roku poznamy odkryjemy kolejne tradycyjne, regionalne smaki.
W sobotę, 20 maja, w Jędrzejowie, trwać będzie I etap powiatowy Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich Bitwa Regionów 2023. W rywalizacji spotkają się zespoły z powiatu jędrzejowskiego.
W niedzielę, 21 maja, w Muzeum Wsi Kieleckiej – Parku Etnograficznym w Tokarni w kulinarnej rywalizacji wezmą udział panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu Kieleckiego.
Do udziału w VIII edycji zgłosiła się w tym roku najwyższa w historii konkursu liczba Kół Gospodyń Wiejskich. W całej Polsce o laury rywalizować będzie 3528 KGW. W województwie świętokrzyskim udział w konkursie zgłosiło 199 zespołów.
W Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski, w tym z województwa świętokrzyskiego, będą rywalizowały ze sobą, prezentując smaki regionów, dawne receptury i wyjątkowe potrawy przygotowywane z pasją i sercem.
– Bitwa Regionów to konkurs już dość mocno rozpoznawalny. Udowadnia, że nasza tradycyjna kuchnia jest niezwykle różnorodna i obfituje w wiele pysznych i zaskakujących dań. Jest także sposobem na znakomitą promocję regionalnych, zdrowych i smakowitych potraw – mówi Jacek Toś, dyrektor oddziału Krajowego Wsparcia Rolnictwa w Kielcach.
W tym roku dla KGW przewidziano zwrot środków za zakup produktów spożywczych przeznaczonych na przygotowanie potrawy konkursowej. KGW biorące udział w konkursie otrzymają po 500 złotych. Pierwszy etap rozgrywać się będzie od maja do lipca.
– W tym roku wprowadzono nowość w regulaminie rywalizacji. Koła, które przygotowywać będą konkursowe danie, muszą wskazać lokalnego dostawcę produktów, na bazie których zostanie ono przyrządzone – mówi dyrektor KOWR Jacek Toś.
W tym roku konkurs będzie przebiegać w trzech etapach: Etap I – wszystkie KGW, które prawidłowo prześlą zgłoszenie online, wezmą udział w powiatowych piknikach; Etap II – KGW, które zajmą 1. miejsce w powiecie, zostaną zaproszone do udziału w półfinałach wojewódzkich; Etap III – 16 KGW, po 1 z każdego województwa, które zdobędą 1. miejsce w II etapie konkursu, zakwalifikują się do finału ogólnopolskiego.