Rozpoczął się etap powiatowy konkursu kulinarnego „Bitwa regionów” pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Konkurs adresowany jest do kół gospodyń wiejskich.
Trzeba zaproponować i przygotować taką potrawę, która na danym terenie znana jest od dawna, a przepis na nią był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ważne jest także wykonanie potrawy z miejscowych płodów rolnych.
W województwie świętokrzyskim jako pierwsze rywalizowały ze sobą w „Bitwie regionów” koła gospodyń wiejskich z powiatu staszowskiego. Pierwsze miejsce zdobyło KGW z Grzybowa za kozacki bigos.
Magda Kosowicz, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich „Czerwona Malina” z Kiełczyny w gminie Bogoria powiedziała, że takie konkursy są bardzo potrzebne. W ostatnim czasie powstało dużo kół gospodyń wiejskich.
– Chętnie prezentujemy nasz potencjał, aby ktoś zobaczył naszą pracę. To dla nas radość, uczestniczyć w takich konkursach – dodała.
Jacek Toś, dyrektor oddziału regionalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który koordynuje „Bitwę regionów” dodaje, że chodzi także o podkreślenie roli kół gospodyń wiejskich, które integrują lokalną społeczność.
– Kobiety promują i przypominają dawne przepisy. To ważne dla naszej instytucji. Żywność można kupić na co dzień w sklepie, ale ważne jest to, aby zwracać uwagę na to, aby była ona naturalna, zdrowa i dobrze przyrządzona, a tak właśnie robią to koła gospodyń wiejskich – dodał dyrektor Toś.
Dzisiaj „Bitwa regionów” odbywać się będzie w Maleńcu. Zwycięzca etapu powiatowego otrzymuje tysiąc złotych. Laureaci szczebla powiatowego będą rywalizować w etapie wojewódzkim, a następnie odbędzie się etap krajowy, w którym do wygrania jest 25 tys. zł.