Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Warzywa strączkowe były kiedyś bardzo popularne w kuchni tego regionu. Można powiedzieć, że obok kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More, ziemniaków i kaszy stanowiły podstawę żywienia ludzi, zwłaszcza na wsi. Kiedyś uprawiano dużo grochu, bobu, soczewicy oraz fasoli, a w trakcie długich zimowych wieczorów łuskano na suche nasiona.
Przepisy na kluski z soczewicy i bóbBób (Vicia faba L. var. major), inaczej wyka bób – rośl... More z ziołami i innymi strączkami pochodzą z bardzo starych podań rodzinnych. W rodzinie Ewy Zaczek-Kucharskiej, która podała przepisy na te wyjątkowe dania, tradycje kulinarne były starannie pielęgnowane. Babcia, prababcia i praprababcia pani Ewy miały dar kulinarny, dzięki któremu potrafiły zrobić „coś z niczego”. Przepisy są tu przekazywane z pokolenia na pokolenie i do dziś wzbudzają uznanie smakoszy.
BóbBób (Vicia faba L. var. major), inaczej wyka bób – rośl... More z ziołami i innymi strączkami
Składniki: 1/2 kg bobu świeżego łuskanego, 4 szt. pomidorów świeżych, 1 mała cukinia, 1 garść słodkiej kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More, 1 cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More, świeże zioła – majeranek, bazylia, tymianek, cząber, sól, pieprz ziołowy, miód, olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania: BóbBób (Vicia faba L. var. major), inaczej wyka bób – rośl... More ugotować do miękkości. Cebulę drobno pokroić. Do garnuszka wlać olej, wrzucić cebulę, sól, kminek, pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More, cukinię, świeże zioła, bóbBób (Vicia faba L. var. major), inaczej wyka bób – rośl... More i pokrojoną kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More. Całość poddusić do miękkości. Doprawić do smaku i posypać świeżymi ziołami.
Przepis podała: Ewa Zaczek-Kucharska z Gospodarstwo agroturystyczne „Lipówka” w Brudzowie.