Edward Galus, prezes Okręgu Świętokrzyskiego Polskiego Związku Działkowców zachęca do rzadko obecnie widywanych na grządkach kapusty brukselki. Jak ją uprawiać?
– Kapusta brukselka jest to warzywo rzadko spotykane na działkowych grządkach. Sam dopiero od trzech lat uprawiam ją na działce i jestem jej wielkim entuzjastą. Dlaczego? Przedstawię argumenty za rozpowszechnieniem jej uprawy i kulinarnego wykorzystania – informuje na łamach strony internetowej Polskiego Związku Działkowców Okręg Świętokrzyski w Kielcach prezes Edward Galus.
Brukselka zawiera dużo witamin: A, C, E, K oraz z tych z grupy B. Dostarcza do organizmu liczne sole mineralne: magnezu, żelaza, fosforu, sodu, wapnia, manganu, siarki, cynku, selenu czy potasu. Zawarte w niej przeciwutleniacze działają przeciwnowotworowo.
Jaki ma cykl uprawy?
– Do uprawy wybieram odmianę późną. Po pierwsze dlatego, aby rozsadę brukselki móc sadzić po nowalijkach, np. rzodkiewce lub sałacie, a po drugie dlatego, żeby zebrać i spożywać to warzywo późną jesienią lub w zimie, kiedy jest mniej innych świeżych warzyw z własnej działki.
W uprawie brukselki bardzo ważne jest zmianowanie – warzywa kapustne na tej samej grządce nie mogą być sadzone częściej niż co 5 lat – wyjaśnia Edward Galus.
– Nasiona siejemy na rozsadniku lub do pojemnika w połowie maja, siewki pikujemy do paletek lub doniczek o średnicy 7 cm.
Grządka pod kapustę brukselkę powinna być żyzna, dobrze nawieziona obornikiem, kompostem lub nawozem wieloskładnikowym w dawce 2 dag na metr kw. Rozsadę sadzimy w rozstawie 50 na 70 cm około połowy czerwca. Na własne potrzeby sadzę 10 sztuk roślin.
Pamiętajmy o systematycznym podlewaniu i zasilaniu w trakcie uprawy, co najmniej trzykrotnie, może być przemiennie: gnojówką z pokrzyw, saletrą amonowa czy wapniową lub nawozami wieloskładnikowymi z dużą zawartością azotu. Brukselka do wzrostu i osiągnięcia odpowiedniej masy potrzebuje dużo wody i składników pokarmowych.
Ważnym zabiegiem w uprawie kapusty brukselki jest ogłowienie roślin, czyli usunięcie czubka wzrostu – wykonuję ten zabieg na początku września. Powoduje on, że roślina nie rośnie już wzwyż, a zaczynają intensywniej i szybciej wzrastać główki w kątach liści – informuje prezes Galus.
Jeśli chodzi o ochronę brukselki, prezes Edward Galus dzieli się doświadczeniem:
– W mojej uprawie nie występowała konieczność ochrony przeciw chorobom, natomiast brukselkę mogą atakować szkodniki, takie jak: bielinek kapustnik, mączlik i mszyce. Szkodniki należy zacząć zwalczać z początkiem ich pojawienia, można zacząć od ekologicznego środka mechanicznego Siltacu, a jeżeli on nie pomoże, to zastosować Karate, Deltam lub Mospilan.
Zbiór kapusty brukselki zaczynam pod koniec października i może on trwać aż do lutego. Odpowiednie odmiany są wytrzymałe na niskie temperatury. Długie okresy ocieplenia w zimie mogą jednak powodować psucie – gnicie brukselki.
Jak wykorzystać brukselkę w kuchni?
Główek kapusty brukselki można użyć jako dodatku do zup warzywnych lub jako warzywa do głównego dania obiadu, a także do zapiekanek lub nawet do sporządzenia sałatki kimchi, czyli tradycyjnego dania kuchni koreańskiej ze sfermentowanych lub kiszonych warzyw.