Dwanaście złotych za kilogram trzeba teraz zapłacić za kilogram kapusty brukselskiej, czyli brukselki, na targu w Kielcach. To warzywo, która wyglądem przypomina małą kapustę, jednak mimo miniaturowych rozmiarów dorównuje większej kuzynce pod względem właściwości i wartości odżywczych.
Brukselka jako jedno z ostatnich warzyw zjeżdża z pól jesienią. Jest krzyżówką jarmużu i kapusty głowiastej i ma wiele cennych dla zdrowia właściwości, m.in antynowotworowe.
To pochodzące z Belgii warzywo, któremu nadano nazwę związana ze stolicą tego kraju m.in. wspiera układ odpornościowy, ma działanie antynowotworowe, a także wzmaga płodność. Dietetycy radzą, by brukselka znalazła się w diecie dzieci i kobiet planujących dziecko, a także już będących w ciąży, jednak już niekoniecznie osób odchudzających się.
Brukselka, podobnie jak inne warzywa krzyżowe, takie jak brokuły czy kalafiory, ma właściwości antynowotworowe i antybakteryjne, które zawdzięcza zawartości sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.
Jednak brukselka zachowuje antynowotworowe właściwości pod warunkiem, że będzie odpowiednio ugotowana. Tradycyjne gotowanie w wysokiej temperaturze niszczy bowiem myrozynazę – enzym, który jest niezbędny do produkcji sulforafanu. Najlepiej więc gotować brukselkę na parze, ale nie dłużej niż 3-4 minuty. Można ją również zjeść surową.
Brukselka jest bogata w pierwiastki regulujące pracę serca i ciśnienie krwi – wapń, magnez i potas.
Sezon zbiorów tego warzywa przypada na koniec jesieni i zimę. Zbierać główki można jednak sukcesywnie, w miarę ich dorastania – jako pierwsze te rosnące najniżej – albo jednorazowo – ścinając całe rośliny od razu. Najlepiej zbierać brukselkę po pierwszych przymrozkach. Do zbioru nadają się główki twarde, ścisłe, średnicy 2-4 cm, o ciemnozielonych liściach. Kapusta brukselska nie nadaje się do długiego przechowywania – najlepiej spożyć krótko po zbiorze – można przechować kilka dni w lodówce, najlepiej w plastikowej torebce. Najlepszym sposobem przechowywania brukselki jest mrożenie zebranych główek – zamrożone warzywo zachowuje swoje wszystkie właściwości.