101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Burak czerwony też ma swoje święto. Dlaczego warto go uprawiać i jeść?

Jak kopcować buraki ćwikłowe?

Buraki ćwikłowe / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Mimo że czerwony burak od wieków uchodzi za pospolite warzywo, to jednak ze względu na swoje właściwości zasługuje na najwyższe uznanie. Może właśnie dlatego w kalendarzu ustanowiono jego święto. Przypada już wkrótce – 24 listopada, warto więc przyjrzeć się bliżej tej roślinie i ją docenić.

Burak stołowy, zwany też burakiem ćwikłowym, to roślina dwuletnia roślina warzywna o jadalnym, dużym, intensywnie czerwonym korzeniu spichrzowym i czerwonawych liściach.

Warzywo to nie lubi nadmiernego zakwaszenia, a więc uprawiać należy je na glebach o pH w granicach 6,7- 7. Wymaga miejsc słonecznych, najlepiej w sąsiedztwie cebuli, fasoli szparagowej, kalarepy, kopru, ogórków, rzodkiewki, sałaty czy i selera.

Burak czerwony ma wiele zalet dla zdrowia i jest niskokaloryczny – w 100 g ma zaledwie 43 kcal. Zawiera cenne związki wapnia, potas, magnez i sód oraz żelazo, miedź, karoteny, witaminy z grupy B oraz witaminę C.

Burak czerwony: wzmacnia układ krwionośny – zapobiega anemii, przyczynia się do stabilizacji cholesterolu oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi; wspomaga walkę z wirusami – buraki wzmacniają odporność naszych organizmów i działają wykrztuśnie, pomaga przy bezsenności, ponieważ zawarty w nich kwas foliowy działa uspokajająco i ułatwia zasypianie. Burak jest też źródłem litu oraz magnezu, które wpływają na poprawę samopoczucia, koncentrację i pamięć; działa antynowotworowo – betaina zawarta w burakach jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzając DNA mogą powodować nowotwory, jest też dobrym źródłem błonnika i działa lekko przeczyszczająco.

Tagi: burakiburaki ćwikłowewarzywa
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Młodzi zainteresowani rolnictwem / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

PrzezMarzena Smoręda
20 maja 2025

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

Czytaj więcejDetails
Fot. Edward Galus

Ogórki na sznurkach. Uprawa godna polecenia

20 maja 2025
Skończył się czas na wirowanie miodu

W kalendarzu mamy Światowy Dzień Pszczół

20 maja 2025
Herbatka z brzozy / Fot. Canva

Herbatka z brzozy na odchudzanie

20 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.