Planując siew rzodkiewki warto wziąć pod uwagę jej kolor, kształt, smak, plenność, odporność na choroby, tendencję do parcenia i okres zbierania plonów, a także ilość światła dziennego, potrzebnego roślinie do szybkiego wzrostu. Którą odmianę wybrać?
Świeża rzodkiewka jest jedną z najbardziej wyczekiwanych nowalijek. Warto dobrze przygotować swój ogródek pod rzodkiewkę, aby jak najwcześniej cieszyć się wiosennymi warzywami, a rzodkiewka jest jednym z najłatwiejszych warzyw do uprawy. Zwykle wysiewa się ją w terminie od marca do sierpnia. Stałe zbiory zapewni dosiewanie rzodkiewki mniej więcej co dwa tygodnie.
Trzeba pamiętać, że rzodkiewka nie lubi towarzystwa pomidorów, za to w wiosennym ogródku można zasiać ją obok marchewki, groszku, ogórka czy sałaty.
Największe atuty rzodkiewki to jej ostry, soczysty smak oraz zawartość minerałów i składników odżywczych, takich jak witamina C oraz witaminy B1, B2, wapń, fosfor, żelazo i olejki gorczyczne, pobudzające trawienie i apetyt.
Istnieje kilka sprawdzonych odmian rzodkiewki, najbardziej plennych rzodkiewek i cieszących się dobrą opinią wśród klientów od wielu sezonów. Wśród nich są:
Carmen – wczesna odmiana rzodkiewki, która nadaje się do całorocznej uprawy w gruncie. Jej dużą zaletą jest odporność i żywotność – jest odporna na parcenie i pękanie. Jej korzenie mogą osiągać duże rozmiary. Carmen jest łagodna w smaku i daje obfite plony.
Krakowianka – odmiana polskiej hodowli. Wysiewa się ją już w marcu. Jest odmianą wczesną o okresie wegetacji 25-30 dni. Miąższ tej odmiany jest biało-różowy. Ma świetny smak.
Opolanka – korzenie tej odmiany rosną w stylu „paluszków” – są dłuższe i cylindryczne, z niewielką białą plamą na końcu. Jest delikatna w smaku i chrupka. Nie wykazuje tendencji do parcenia. Lubi słoneczne stanowiska. Bardzo dobrze rośnie w towarzystwie pietruszki marchewki.
Helro-Era – jest przeznaczona do uprawy w okresie wiosennym, jesiennym i zimowym pod osłonami. Dojrzałe rzodkiewki mają karminową, cienką skórkę i matowy biały miąższ, z małą tendencją do parcenia. Ma tolerancję na niekorzystne warunki uprawy w trakcie krótszych dni.
Rumba – można ją wysiewać wiosną, latem i jesienią. Zalecana jest do uprawy w tunelach i gruncie. Okres wegetacji wynosi około 30 dni. Rzodkiewki te są smaczne, ostre. Odmiana ta jest odporna na parcenie.
Slovana – odmiana paluszkowa rzodkiewki. Zalecana do wysiewu wczesną wiosną, w marcu i kwietniu. Nadaje się do pędzenia pod osłonami w zimie i do wczesnej uprawy w polu. Okres wegetacji Slovany wynosi 32-35 dni od wysiewu. Jest czerwona, z białym końcem. Zgrubienia są chrupkie i soczyste, zasobne w składniki odżywcze.
Rudolf – to bardzo wczesna odmiana rzodkiewki, najlepsza do upraw pod osłonami i w gruncie. Dorasta już 23 dni po wysianiu. Tworzy zgrubienia o intensywnym kolorze. Jest smaczną rzodkiewką do kanapek, sałatek i przekąsek.