Planując siew rzodkiewki warto wziąć pod uwagę jej kolor, kształt, smak, plenność, odporność na choroby, tendencję do parcenia i okres zbierania plonów, a także ilość światła dziennego, potrzebnego roślinie do szybkiego wzrostu. Którą odmianę wybrać?
Świeża rzodkiewkaRzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) – odmiana rzodk... More jest jedną z najbardziej wyczekiwanych nowalijek. Warto dobrze przygotować swój ogródek pod rzodkiewkę, aby jak najwcześniej cieszyć się wiosennymi warzywami, a rzodkiewka
Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) – odmiana rzodk... More jest jednym z najłatwiejszych warzyw do uprawy. Zwykle wysiewa się ją w terminie od marca do sierpnia. Stałe zbiory zapewni dosiewanie rzodkiewki mniej więcej co dwa tygodnie.
Trzeba pamiętać, że rzodkiewkaRzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) – odmiana rzodk... More nie lubi towarzystwa pomidorów, za to w wiosennym ogródku można zasiać ją obok marchewki
Marchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, groszku, ogórka czy sałaty.
Największe atuty rzodkiewki to jej ostry, soczysty smak oraz zawartość minerałów i składników odżywczych, takich jak witamina C oraz witaminy B1, B2, wapń, fosfor, żelazo i olejki gorczyczne, pobudzające trawienie i apetyt.
![Carmen, Krakowianka czy Rudolf? Którą odmianę rzodkiewki wysiać na wiosnę? 2 Carmen, Krakowianka czy Rudolf? Którą odmianę rzodkiewki wysiać na wiosnę?](https://zoomnawies.pl/wp-content/uploads/2024/02/CANVA-ZDJECIA-ILUSTRACYJNE-1500x1000-13.jpg)
Istnieje kilka sprawdzonych odmian rzodkiewki, najbardziej plennych rzodkiewek i cieszących się dobrą opinią wśród klientów od wielu sezonów. Wśród nich są:
Carmen – wczesna odmiana rzodkiewki, która nadaje się do całorocznej uprawy w gruncie. Jej dużą zaletą jest odporność i żywotność – jest odporna na parcenie i pękanie. Jej korzenie mogą osiągać duże rozmiary. Carmen jest łagodna w smaku i daje obfite plony.
Krakowianka – odmiana polskiej hodowli. Wysiewa się ją już w marcu. Jest odmianą wczesną o okresie wegetacji 25-30 dni. Miąższ tej odmiany jest biało-różowy. Ma świetny smak.
Opolanka – korzenie tej odmiany rosną w stylu „paluszków” – są dłuższe i cylindryczne, z niewielką białą plamą na końcu. Jest delikatna w smaku i chrupka. Nie wykazuje tendencji do parcenia. Lubi słoneczne stanowiska. Bardzo dobrze rośnie w towarzystwie pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More marchewki
Marchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More.
Helro-Era – jest przeznaczona do uprawy w okresie wiosennym, jesiennym i zimowym pod osłonami. Dojrzałe rzodkiewki mają karminową, cienką skórkę i matowy biały miąższ, z małą tendencją do parcenia. Ma tolerancję na niekorzystne warunki uprawy w trakcie krótszych dni.
Rumba – można ją wysiewać wiosną, latem i jesienią. Zalecana jest do uprawy w tunelach i gruncie. Okres wegetacji wynosi około 30 dni. Rzodkiewki te są smaczne, ostre. Odmiana ta jest odporna na parcenie.
Slovana – odmiana paluszkowa rzodkiewki. Zalecana do wysiewu wczesną wiosną, w marcu i kwietniu. Nadaje się do pędzenia pod osłonami w zimie i do wczesnej uprawy w polu. Okres wegetacji Slovany wynosi 32-35 dni od wysiewu. Jest czerwona, z białym końcem. Zgrubienia są chrupkie i soczyste, zasobne w składniki odżywcze.
Rudolf – to bardzo wczesna odmiana rzodkiewki, najlepsza do upraw pod osłonami i w gruncie. Dorasta już 23 dni po wysianiu. Tworzy zgrubienia o intensywnym kolorze. Jest smaczną rzodkiewką do kanapek, sałatek i przekąsek.