Gnojówki roślinne to doskonałe nawozy i środki ochrony roślin, mimo że nie znajdują się w nich silne związki chemiczne. Między innymi pokrzywa, cebula, czosnek, skrzyp polny czy mniszek lekarski to łatwo dostępne pospolite w naszym otoczeniu rośliny do zdrowych dla upraw składników do fermentacji.
Gnojówki roślinne mają różny skład i zastosowanie. Przygotowuje się je ze świeżo zebranych składników, czyli młodych pędów, liści, kwiatów, można też zrobić je z roślin suszonych. Podobnie jak środki chemiczne są bardzo skuteczne. Najważniejszą zaleta jest to, że są naturalne. Nieprzyjemny zapach nie odbiera im właściwości leczniczych i odżywczych – wyjaśnia Łukasz Małkowski, ekspert ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
– Gnojówki roślinne są świetną alternatywą dla często szkodliwych dla środowiska i kosztownych środków chemicznych – dodaje ekspert.
Aby przygotować gnojówkę, trzeba zaopatrzyć się w beczkę lub wiadro. Gnojówkę wykonujemy zachowując proporcję: 10 l wody (najlepiej deszczówki) na 1 kg roślin. Nie można przygotowywać gnojówki roślinne w pojemnikach metalowych.
Najbardziej wartościowe gnojówki sporządza się z młodych roślin, pozyskiwanych wiosną. Rośliny zebrane wiosną i wysuszone także mogą posłużyć do sporządzenia gnojówki. Robi się je w proporcji: 1:10.
Pamiętać należy, że gnojówki to preparaty o krótkim okresie przydatności. Nie można przygotowywać ich na zapas, lecz zużyć je w ciągu kilkunastu dni lub maksymalnie kilku tygodni.
Bazą całkowicie bezpiecznych gnojówek są rośliny, które poddaje się naturalnym procesom fermentacji.
Gnojówki można podzielić ze względu na ich właściwości na:
gnojówki roślinne do nawożenia (m.in. pokrzywa, żywokost, dziki bez czarny)
gnojówki zapobiegające chorobom i wzmacniające (cebula, czosnek, skrzyp polny, wrotycz pospolity)
gnojówki do przyśpieszenia kompostowania (m.in. cebula, dziki bez czarny, mniszek lekarski)
gnojówki roślinne do regeneracji i poprawy kondycji gleby (m.in. pokrzywa zwyczajna, skrzyp polny, żywokost)