Pochmurny i chłodny poniedziałkowy poranek na miejskim placu targowym w Kielcach przy ulicy Seminaryjskiej nie zachęcał do zakupów, za to oferta o tej porze roku była na straganach imponująca. Na targu jest teraz także najtaniej, dlatego warto pomyśleć o zapasach na zimę i przetworach.
Do Kielc ze swoimi produktami przyjechali rolnicy z wielu zakątków naszego regionu, przywożąc to, co teraz jest najsmaczniejsze na ich polach i w ogrodach.
Pomidory w wielu odmianach, papryka do wyboru do koloru, ogórki gruntowe, dorodne ziemniaki, słoneczniki, cukinia oraz między innymi marchew, pietruszka, selery, pory, koper, nać pietruszki oraz owoce we wszelkich gatunkach – stragany w poniedziałek imponowały ofertą.
Z okolic Pińczowa przyjechały między innymi dorodne pomidory odmiany lima w cenie od 2,50 do 3 zł. Jak mówią rolnicy, ceny warzyw i owoców są bardzo przystępne i w zasadzie niezmienne od wielu tygodni.
Późną borówkę po 27, 22 i 16 zł za kg przywiozła na targ pani Genowefa – producentka z terenu województwa świętokrzyskiego. Oferowała też aronię po 6-7 zł za kg oraz stare odmiany śliwek po 3,50-4 zł. Jak mówiła warto witaminy i smaki przechować na zimę, robiąc nich przetwory. Wystawiła do sprzedaży zrobione przez siebie, rodzinę i znajomych buraki, ogórki, konfitury, soki i syropy. Doradziła też, że warto zainteresować się dynią, cukinią, z których zrobić można zupy, keczupy.