Poniedziałkowy pochmurny poranek, niestety nie zachęcał, do zakupów. Klientów było jak na lekarstwo, za to owoców i warzyw pod dostatkiem. Sprawdziliśmy ich ceny na jednym ze stoisk z tymi produktami w Kielcach.
Jak poinformowała nas pani Iwona, sprzedawczyni owoców i warzyw w szczycie sezonu ceny warzyw i owoców od kilku tygodni nie zmieniają się.
Ogórek szklarniowy 5 zł za kg, gruntowy 3,50 zł za kg, cukinia 5zł, pomidor śliwkowy 5 zł za kg, zwykłe czerwone – 6 zł za kg, malinowe 5 zł za kg, papryka czerwona 7 zł za kg, zielona 7,30 zł za kg, papryka biała 8 zł za kg, żółta 12,60 zł za kg, bakłażan 7 zł.
Kalafior kosztuje 7 złotych, a główka kapusty młodej 6,90 zł. Korzeń pietruszki kosztuje 7,90 zł za kg, marchew 3,20 zł za kg, a seler 7,90 zł za kg.
Jest duży wybór cebuli. Cebula czerwona kosztuje 7 zł za kg, czosnkowa 10 zł za kg, a cebula białą 3,70 zł za kg. Bataty są po 12,90 zł za kg, młode ziemniaki 1,80 za kg.
Jabłka nowe odmiany Genewa kosztują 2,70 zł za kg, śliwka węgierka jest po 2,50 za kg, arbuz kosztuje 5 zł za kg, nektarynka 11 zł za kg, podobnie jak brzoskwinie, winogrona białe 9 zł za kg, różowe 18 zł, gruszki konferencje są po 7,50 zł za kg.