W poniedziałek na kieleckim targowisku klienci od rana zaopatrują się w świeże owoce i warzywa. Ceny są bardzo podobne w porównaniu do ubiegłego tygodnia.
Za maliny zapłacimy 7 zł, za wiśnie 6 zł, czerwoną porzeczkę 6 zł, czarną porzeczkę 16 zł, morele 8 zł, a brzoskwinie 5 zł. Śliwki kosztują 3 zł, a węgierki 5 zł, czereśnie 10 zł, jagody około 18 zł, winogrona 12, a gruszki 6 zł. Pomarańcze to koszt 10 zł, banany kosztują 6 zł, a cytryny 9 zł. Spadła cena borówek, które teraz można kupić za 14 zł.
Jeśli chodzi o warzywa, za paprykę należy zapłacić od 8 do 10 zł, a za ogórki od 5 do 7 zł. Kalafior kosztuje 5 zł, kapusta czerwona 5 zł, kapusta włoska 2,50 i szczaw 4 zł. Cebula to koszt od 4 do 6 zł, cena marchwi wynosi 5 zł, czosnek i chrzan kosztują 2,5 zł, a por 3 zł. Za świeżą kalarepę i szpinak musimy zapłacić 3 zł, za kolbę kukurydzy 1 zł, za pieczarki 9 zł, a zieloną fasolę 12 zł.
Obecnie trwa sezon na kupno i robienie przetworów z pomidorów. Kilogram pomidorów odmiany malinowej można dostać w cenie od 4 do 7,5 zł. W podobnej cenie kupimy kilogram pomidorów odmiany lima. Nieco drożej trzeba zapłacić za kilogram pomidorów odmiany bawole serce, który kosztuje od 7 do 12 zł.
8 sierpnia obchodzony jest też Wielki Dzień Pszczół. Za litr miodu akacjowego należy zapłacić 44 zł, za spadziowy 62 zł, a za wrzosowy 103 zł.