Na targowisku miejskim przy ulicy Stawowej w Busku-Zdroju tradycyjnie jest duży wybór owoców i warzyw.
Można tu kupić gruszki – nową odmianę – tzw. klopsę czerwoną, która kosztuje 3 zł za kg.
– Jest jedną z najbardziej atrakcyjnych, deserowych letnich gruszy. Gruszki są ciemnoczerwone, wręcz bordowe, bardzo smaczne. Nadają się do bezpośredniego spożycia, na susz i kompoty – mówi sprzedawczyni.
Kupić można także śliwy węgierki dąbrowickie i amers skierniewickie. Są po 3 zł.
Borówka amerykańska to z kolei koszt 9 zł, ser biały kosztuje 12 zł.
Cebula i marchew są po 3 zł za kilogram. Za 6 zł kupimy kilogram pietruszki, selerów i pomidorów. Fasola to z kolei koszt 8 zł za kilogram.
Za kalafiory zapłacimy 5 zł, jabłka są od 3 do 4 zł za kg.
– To odmiany słodkie, dobrze odchodzą od pestki – mówi jeden ze sprzedawców.
10 zł kosztuje pół kilograma jeżyn, bober to koszt 20 zł. Z kolei pęczek natki pietruszki, koperku i szczypiorku kosztuje 2 zł. Za główkę czosnku musimy zapłacić 2 zł.