Na targowisku miejskim przy ulicy Stawowej w Busku-Zdroju tradycyjnie jest duży wybór owoców i warzyw.
Można tu kupić gruszkiGruszka – owoc w większości niewielkich drzew z rodziny ... More – nową odmianę – tzw. klopsę czerwoną, która kosztuje 3 zł za kg.
– Jest jedną z najbardziej atrakcyjnych, deserowych letnich gruszy. GruszkiGruszka – owoc w większości niewielkich drzew z rodziny ... More są ciemnoczerwone, wręcz bordowe, bardzo smaczne. Nadają się do bezpośredniego spożycia, na susz i kompoty – mówi sprzedawczyni.
Kupić można także śliwy węgierki dąbrowickie i amers skierniewickie. Są po 3 zł.
Borówka amerykańskaBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More to z kolei koszt 9 zł, ser biały kosztuje 12 zł.
CebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More i marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More są po 3 zł za kilogram. Za 6 zł kupimy kilogram pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More, selerów i pomidorów. FasolaFasola zwykła, f. zwyczajna (Phaseolus vulgaris L.) – gat... More to z kolei koszt 8 zł za kilogram.
Za kalafioryKalafior (Brassica oleracea var. botrytis L.) – odmiana ka... More zapłacimy 5 zł, jabłkaJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More są od 3 do 4 zł za kg.
– To odmiany słodkie, dobrze odchodzą od pestki – mówi jeden ze sprzedawców.
10 zł kosztuje pół kilograma jeżyn, bober to koszt 20 zł. Z kolei pęczek natki pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More, koperku i szczypiorku kosztuje 2 zł. Za główkę czosnku musimy zapłacić 2 zł.