W poniedziałek (1 sierpnia) na kieleckim bazarze przy ulicy Seminaryjskiej ruch mniejszy niż w dni targowe, ale i tak nie brakuje sprzedawców i klientów. Oferta świeżych owoców i warzyw jest ogromna.
Za cebulę zapłacimy 6 zł, za marchew 5 zł, za pieczarki 8,50 zł, a za zieloną fasolkę 12 zł za kg. Słonecznik kupić można za 4,50 zł, por kosztuje 3 zł, kolba kukurydzy 1 zł, a sałata lodowa 5 zł za sztukę.
Za chrzan i czosnek zapłacimy po 2,5 zł, za świeżą kalarepę, szpinak 3 zł, a bakłażan to koszt 9 zł za sztukę. Kalafior kosztuje 5 zł, wiązka szczawiu 4 zł, główka kapusty czerwonej i sałaty lodowej są po 5 zł, a kapusta włoska po 2,5 zł.
Trwa sezon na robienie przetworów, a wśród warzyw dominują ogórki. Za kilogram ogórka śremskiego zapłacimy 3 zł, a ceny pozostałych odmian kształtują się od 5 do 8 zł za kg.
Jeśli chodzi o owoce, to kilogram brzoskwiń kosztuje 6 zł, moreli 7 zł, bananów 6 zł, pomarańczy 10 zł, śliwek 4 zł, a gruszek 6 zł. Cena borówek spadła z 35 zł do 18 zł. Jagody kupimy za 18 zł za litr. Kilogram czereśni to koszt 12 zł, a malin 7 zł.