Dziś na kieleckim targowisku można spotkać dosłownie kilkanaście osób, które zaopatrują się w świeże owoce i warzywa. Ceny w porównaniu do ubiegłego tygodnia utrzymują się na podobnym poziomie, choć to zależy od sprzedawcy i danego stoiska.
Za kapustę czerwoną trzeba zapłacić 6 zł, zaś za kapustę młodą 7 zł. Kalarepa to koszt 3 zł, a cena cukinii waha się od 4 do 8 zł, z tym, że im młodsza tym tańsza.
Na jednym ze stoisk za paprykę czerwoną trzeba zapłacić 15 zł, a za żółtą i zieloną 10 zł. Przechodząc kilka kroków dalej znajdziemy stoisko, które oferuję te same warzywo po 8,50. Marchew dziś kosztuje 4 zł, choć nie brakuje tych, którzy sprzedają ją po 2 zł, a w piątek marchew można było kupić za 1,50 zł. Kilogram pieczarek to koszt 8,50 zł, fasolka między 10 zł a 12 zł, ogórek gruntowy 3 zł, bób między 7 zł a 10 zł, a koper i szczypiorek po 2 zł. Por kosztuje 2 zł, buraki 6 zł, kalafior między 2 a 6 zł, zaś młoda cebula to koszt 5 zł.
Wśród owoców królują jagody, których jest w tym roku wyjątkowo mało. Dziś nie udało mi się znaleźć osoby, które sprzedawałaby je po mniej niż 20 zł za litr. Cytryny kosztują 10 zł, czereśnie między 8 a 10 zł, arbuz 6 zł, a borówka niezmiennie 35 zł za kilogram.
Za truskawki musimy zapłacić między 12 a 14 zł, za maliny 7 zł, za śliwki 8 zł, za wiśnie 12 zł, klementynki 7,50, morele 5 zł, rabarbar 8 zł, a porzeczki kosztują od 10 do 12 zł.