Na miejskim targowisku w piątkowe przedpołudnie panuje słoneczna pogoda, nie brakuje także tłumów kupujących, którzy na stoiskach mogą znaleźć mnóstwo warzyw i owoców w godnych uwagi cenach.
Na straganach dominują sezonowe płody rolne. Przykładowo pomidory odmiany malinowej można dostać już w cenie 6 złotych za kilogram. Natomiast kilogram pomidorów odmiany bawole serce kosztuje 10 złotych.
Kilogram młodych ziemniaków odmiany irys lub orlik kosztuje 2 złote. Kilogram młodej marchwi 5 złotych, cebuli 4 złote. W tej samej cenie możemy także dostać kilogram ogórków gruntowych oraz młodych buraków, a za jedną cukinię zapłacimy 2 złote.
Z kolei za 12 złotych możemy kupić kilogram bobu lub fasolki bez włókien. Za główkę kapusty zapłacimy od 4 do 5 złotych, a za młodego kalafiora od 4,5 do 5 złotych. 10 złotych zapłacimy za kapustę włoską. W niektórych miejscach można znaleźć także kukurydzę. Opakowanie zawierające trzy kolby kosztuje 8 złotych.
Praktycznie na każdym stoisku można znaleźć szeroką gamę owoców sezonowych, np. czereśnie, które można kupić w cenie 12 złotych za kilogram. W cenie 6 złotych kupimy kilogram wiśni deserowych.
Kilogram krajowych brzoskwiń to wydatek w przedziale od 6 do 7 złotych. Za 8 złotych dostaniemy też kilogram moreli. Z kolei ceny za kilogram porzeczki odmiany czarnej i czerwonej wahają się od 3 do 5 złotych. Kilogram śliwek węgierek to koszt 4 złotych. Kilogram borówek można kupić w cenie od 12 do 16 złotych.