Co tam na targowisku miejskim w Kielcach? Sprawdziliśmy, ile trzeba zapłacić za owoce i warzywa u progu jesieni.
W piątek, 2 września, na miejskim placu targowym przy ulicy Seminaryjskiej w Kielcach od wczesnych godzin porannych ruch był ogromny. Nic dziwnego, bo oferta handlowców chyba w żadnym innym miesiącu nie jest tak obfita i różnorodna.
Co można kupić i za ile?
Dorodne gruszki klapsy z czerwonym rumieńcem kosztują 6 zł za kg, można przebierać w różnorodnych odmianach jabłek – między innymi piros i celesta po 4 zł za kg.
Duże kalafiory są w cenie 5 zł za sztukę, kapusta na gołąbki jest po 6 złotych za główkę.
Świeże jajka wiejskie oferowane są po 90 gr. za sztukę.
Na stoiskach królują o tej porze roku śliwki – bardzo słodka węgierka kosztuje 3 zł za kg.
Kusi polska papryka w cenie 5,50 zł i 5 zł za kg, ziemniaki odmiany irysy i orliki są po 2 zł za kg.
Ogórki gruntowe są po 4 zł, fasolka szparagowa po 8 zł za kg.
Pani Basia, która robiła zakupy na targu dźwigała pełną torbę owoców i warzyw. – Teraz jest najlepszy czas na przetwory. Najbliższe dni upłyną mi na przygotowywaniu przecierów i soków pomidorowych na czas zimy. Będę też robiła własny keczup według sprawdzonego przepisu. Na targ przychodzę teraz kilka razy w tygodniu, bo i ceny tu najniższe i jakość owoców – mówiła.