– To czas kiszenia ogórków – mówi pan Roman z Włostowa, jeden ze sprzedawców na ostrowieckim pasażu na os. Słonecznym. W związku z tym do wyboru są trzy różne rodzaje tych warzyw: 6 złotych drobny, 5 złotych średni i 4 złote duży i gruby.
Są też pomidory warszawskie, mięsiste w trzech sortach: 1, 2 i 3 – duże po 8 złotych, średnie po 7 złotych i po 5 złotych z trzeciej kategorii. Na stoisku jest też żółta fasolka szparagowa, która kosztuje 13 złotych.
Wśród owoców sezonowych popularnością cieszą się czereśnie, które pan Roman sprzedaje z własnego sadu w cenie po 6 złotych za kilogram. To także sezon na czarną i czerwoną porzeczkę, za które kolejno należy zapłacić 8 i 5 złotych.
Kupić można także morele za 8 i 7 złotych za kilogram, w zależności od jakości owocu.
– To bardzo dobre ceny jak na ostatnie podwyżki i wysokie ceny paliw – zachwala sprzedawca.