Niewielu rolników i klientów było w środę, 2 listopada, na koneckiej targowicy. Można było tanio kupić kalafiory, gruszki i jabłka oraz białą kapustę – w główkach, poszatkowaną lub ukiszoną prosto z beczki.
Jak mówił pan Marcin, sprzedający warzywa i owoce, cena kalafiora obecnie jest na targu w Końskich niższa niż w wakacje. Za dorodna główkę zapłacić trzeba 5 zł.
Obecnie najtańsze na targu w Końskich są polskie jabłka, za które zapłacimy 2,50 zł za kg. Cena gruszek waha się, w zależności od odmiany, od 3 do 4 zł za kg.
Za kilogram śliwek wszystkich odmian zapłacimy około 8 zł za kg. Pomidory kosztują 8-12 zł za kg, a kilogram papryki to koszt 6-8 zł.
Wiele osób szuka na targu kapusty, aby zakisić ją na zimę. Główka kapusty kosztuje 6 zł, można też kupić już ukiszoną kapustę z beczki, za którą zapłacimy 5 zł za kg.
Warzywa bulionowe utrzymują ceny.
Buraki kosztują 3 zł za kg, cebula także kosztuje 3 zł za kg, za marchew zapłacimy 3 zł za kg, za seler – 6 zł za kg. Pietruszka kosztuje 8 zł za kg. Za 15-kilogramowy worek ziemniaków zapłacimy 20 zł, co oznacza, że kilogram kosztuje w Końskich około 1,30 zł.
Na stoiskach kupić można też jesienne przysmaki, jak dynia, żurawina czy orzechy.
Za świeżą żurawinę zapłacimy 33 zł za kg, za winogrona 8 zł za kilogram. Świeże orzechy laskowe obecnie kosztują 15 zł za kg a dynia to koszt 4-5 zł za kg.