Słoneczna aura sprzyjała w poniedziałek (10 października) zakupom na Miejskim Placu Targowym w Kielcach. Obok bardzo szerokiej oferty warzyw i owoców uwagę przechodniów przykuwały też piękne okazy grzybów zebrane w podkieleckich lasach.
W jakich cenach oferowano warzywa i owoce? Jak mówili właściciele stoisk, obecne ceny niewiele się różnią o tych sprzed tygodnia. Papryka z upraw gruntowych jest po 8 zł za kg, a pomidory uprawiane w gruncie w zależności od jakości i odmiany kosztują 4-8 zł za kg. Ogórki z gruntu są sprzedawane po 7-8 zł za kg.
Kończy się fasola szparagowa – odmiana żółta w cenie 12 zł za kg.
Ziemniaki we wszystkich odmianach kosztują 2 zł za kg. Kalafiory są po 8 zł za szt., a biała kapusta po 6 zł za główkę.
Pęczek rzepy białej kosztuje 4 zł, kalarepa jest po 3 zł za szt.
Natka pietruszki, koperek, szczypiorek, lubczyk są w cenie po 2,50 zł za pęczek. Czosnek kosztuje 2 zł za szt.
Jabłka są sprzedawane po 3-4 zł za kg, a gruszki po 4 zł za kg. Śliwki kosztują 3 zł za kg w zależności od odmiany.
Słoik litrowy żurawiny kosztuje 20 zł, a czarny bez jest po 5 zł za kg. Pęczek jarmużu kosztuje 2 zł, a jajka są po złotówce za szt.
Są orzechy laskowe w cenie 16-20 zł za kg, a włoskie w rożnych odmianach w cenach od 25 do 39 zł za kg.
Borowik kosztuje 35 zł za kg, podgrzybek 18 zł za kg, a maślak jest w cenie 13 zł za kg.