Klientów mało, ale warzyw i owoców ogromna oferta – piątek na kieleckim placu targowym wciąż zachęcał do zakupów bardzo szeroką. Ceny zmieniają się niewiele lub wcale.
Biała rzepa od 3 do 4 zł za pęczek, cebula biała i marchew po 4 zł za kg, korzeń pietruszki – 8 zł za kg, ogórki krajowe ze szklarni – 8 zł za kg, pomidory gruntowe różnych odmian w cenie od 7 do 9 zł za kg, pęczek rzodkiewki kosztuje 2 zł, za okazałego selera trzeba zapłacić 4 zł.
Duża oferta zieleniny przyciąga klientów na stoiska. Dorodne wiązki kopru, natki pietruszki czy jarmużu kupić można w cenach od 2 do 5 zł. Jak mówią kupujący, zielone dodatki do potraw to obecnie najlepsza inwestycja w zdrowie.
Jesień to także czas na jabłka i gruszki. Jabłka różnych odmian są w cenach od 2 do 4,50 zł za kg, gruszki konferencje lub generał kosztują przeważnie 4 zł za kg.
Świeże śliwki węgierki kupić można po 6 zł za kg, suszone śliwki kosztują nawet 25 zł za kg.
Nadal na stoiskach kupić można dynie. Odmiany na zupę są w cenie 4 zł za kg, ozdobne warzywo dostać można już za złotówkę.
Na straganach wciąż jest fasolka szparagowa, ale już z uprawy tunelowej – kosztuje 14 zł za kg.