W poniedziałkowy poranek na kieleckim Placu Targowym był duży wybór warzyw i owoców.
Ceny są dosyć zróżnicowane. I tak na przykład, ceny ogórków gruntowych w zależności od rodzaju wahają się od 2 złotych do nawet 6,5 zł za kilogram.
Papryka czerwona w cenie 12 złotych, za pęczek świeżego koperku czy natki pietruszki zapłacimy średnio 2,5 złotego.
Cały czas wysoką cenę utrzymuje fasola szparagowa, której cena za kilogram wynosi 16 złotych. Jak jednak utrzymują sprzedawcy, z dnia na dzień spodziewany jest stopniowy spadek jej cen. Za ogórki z pola zapłacimy 4 złote za kilogram, tyle samo zapłacimy za marchewkę gruntową. Kalafior w zależności od rozmiaru od 5 do 7 złotych z sztukę. Za młode ziemniaki zapłacimy od 2,5 zł za kilogram. Z kolei za kilogram bobu zapłacimy 8 złotych.
Na straganach jest już coraz mniej truskawek, których zbiór powoli dobiega końca. W poniedziałek, na kieleckim bazarze za kilogram tych owoców trzeba zapłacić 13 złotych.
Przy kieleckimi placu targowym pojawili się także sprzedawcy jagód ze świętokrzyskich lasów, których ceny za niespełna litrowy słoik wynoszą około 20 złotych.
W przypadku innych owoców dostępne są miedzy innymi czereśnie, a ich ceny wynoszą w zależności od odmiany od 10 d 12 złotych za kilogram. Za kilogram wiśni zapłacimy od 8 do 12 złotych. W przypadku malin zapłacimy od 12 do 15 złotych za pół kilograma.