Jak kształtują się ceny warzyw i owoców na Ponidziu w nowym roku? Sprawdziliśmy.
Jak informuje pan Wiesław, rolnik z gminy Złota, w porównaniu do cen obowiązujących pod koniec ubiegłego roku, pozostają na tym samym poziomie.
– Ceny owoców i warzyw są na targu przystępne, chociaż na stoiskach owocowo-warzywnych w popularnych sieciówkach są pewnie nieznacznie niższe. Dodać jednak muszę, że nasze warzywa są świeże i w większości ekologiczne. Ludzie je chwalą, ponieważ żyzne ziemie na Ponidziu sprzyjają smacznym i zdrowym uprawom – zaznacza rolnik.
Za kapustę białą i czerwoną zapłacimy od 2 do 4 zł w zależności od wielkości główki. Kapusta włoska kosztuje 6 zł.
Kilogram marchwi to koszt 2,50 zł, pietruszkę kupimy po 5 zł, a za buraki czerwone po 2 zł za kg.
Pęczek zieleniny jest po 2 zł, główka czosnku kosztuje 1 zł, za kilogram cebuli trzeba zapłacić 3 zł. Por kosztuje od 1,5 do 2 zł za szt.
Za kilogram rzepy damy 4 zł za kg, a za 15-kilogramowy worek ziemniaków 20 zł.
Swojskie jajka kosztują 1 zł za szt.
Groch łuskany jest w cenie 8 zł, a fasola 15 zł za kg.
Za jabłka gruszkowe zapłacimy 1 zł za kg, za rubiny 2 zł, jonagored, elizę, rubinolę, kortland, jonagold i koksę po 1,50 zł za kg.