Jak co środę wybraliśmy się na buskie targowisko, aby sprawdzić, jak kształtują się w tym tygodniu ceny warzyw i owoców. Na targu sprzedających było znacznie mniej niż w poprzednich dniach targowych, kupujących także.
Po ile kupować można było warzywa i owoce?
Pomidor kaliska w zależności od wielkości kosztował od 5 do 8 zł za kg. Papryka była w cenie od 6 do 8 zł za kg. Kilogram marchwi kosztował 3 zł, korzeń pietruszki 6 zł, a buraki czerwone 2,50 zł za kg.
Za główkę kapusty włoskiej trzeba było dać 7 zł, a za kalafiora 6 zł. Kilogram szatkowanej kapusty był od 2,50 do 2,80 zł – cena zależała od ilości kupionego towaru.
Kilogram ziemniaków oferowano w cenach od 1,50 do 1,80 zł. Natomiast kilogram drobnych orzechów włoskich w łupinie kupić można było po 8 zł.
Można było też kupić oleje tłoczone na zimno. Najtańszy był olej rzepakowy – w cenie 15 zł za 500 ml. Z kolei olej rydzowy kosztował 30 zł.
Sadzonka jabłoni – starej odmiany papierówka – kosztowała 15 zł za szt.
– Jest krucha i słodka, to odmiana wczesna z moich młodzieńczych lat. Nie jest droga, w sam raz do przydomowego ogrodu- mówił jeden z klientów.
Jabłka odmian lobo i szara reneta kosztowały po 2 zł za kg. Gruszki były po 3 zł za kg.
Za litr miodu spadziowego płaciło się 62 zł.