Na targowisku w Busku-Zdroju, w środę, 29 marca, kupujący nie kryli zaskoczenia nagłą zmianą cen warzyw. Mocno wzrosły ceny cebuli i marchwi.
Za kilogram cebuli trzeba było zapłacić 6 zł, kilogram marchwi kosztował 4 zł.
– To podwyżka o 100 proc., ale ceny dyktuje rynek hurtowy – tłumaczył sprzedawca.
– To, co w dużej mierze przyczyniło się do nagłej zmiany ceny tych warzyw, to ich brak na rynku – dodał.
– Tych warzyw brakuje też w Europie, dlatego ceny nieoczekiwanie wywindowano. Jeszcze dwa miesiące temu było dosyć stabilnie, marchew kosztowała od 2,50 do 3 zł za kg, z cebula była po 3 zł – mówi sprzedawca.
Korzeń pietruszki i seler były w cenie 6 zł, burak kosztował 3 zł.
Za koper trzeba było zapłacić 2,50 zł za wiązkę, kiszona kapusta kosztowała 4,50 za kg.
Główka czosnku była po 2 zł, a cebula dymka w cenie od 15 do 20 zł za kg, w zależności od wielkości i klasy cebulki.
Z kolei mak przywieziony z Czech – niebieski – był po 20 zł za kg, a fasola po 16 zł za kg.
Piętnastokilogramowy worek ziemniaków można było kupić za 20 zł, czyli za ok. 1,33 za kg.