Ostrowieckie targowisko we wtorkowy poranek wypełnione było świątecznymi produktami oraz sezonowymi owocami i warzywami.
Najchętniej wybieranym produktem jest teraz kapusta kiszona, która jest nieodzownym składnikiem wigilijnego farszu do pierogów bądź pasztecików. Gra też główną rolę w bigosie. Kilogram kiszonej kapusty to koszt 6 zł, natomiast w 3-kilogramowych wiaderkach kosztuje 16 zł.
Cały czas popularny susz dostępny jest w różnych wariantach. Śliwka bez pestki kosztuje 28 zł za kg, z pestką 24 zł, jabłka suszone są po 25 zł, a gruszki po 28 zł za kg.
Święta to czas, gdy chętnie kupowane są cytrusy, a wśród nich ulubione mandarynki i pomarańcze. Klementynki kosztują 11 zł za kg, natomiast pomarańcze 12 zł za kg.
Coraz częściej klienci wybierają również orzechy włoskie i mak. Mak kupić można po 25 zł za kg, a orzechy włoskie łuskane po 48 zł za kg.
Na targowisku wciąż królują jabłka. Do ciast warto wybrać renetę czy elizę. Do jedzenia na co dzień w gusta kupujących trafiają lobo, cortland i champion – odmiany miękkie. Z twardszych jabłek popularne jest mutsu. Wszystkie odmiany kupić można w cenie 4,5 zł za kg. Owoce dostępne będą na targowisku do późnej wiosny.
Na straganach są również ziemniaki popularnych odmian, takich jak irga i denar, te pierwsze to odmiana tzw. suchego ziemniaka, natomiast drugie polecane są zwolennikom kremowej wersji tego warzywa.