W Sandomierzu ceny warzyw poszybowały w górę. Jet dużo drożej, bo na rynku brakuje towaru.
Kilogram czerwonej papryki kosztuje 30 zł, pomidory w zależności od odmiany są w cenie od 16 do 32 zł za kg. Widać także ogromny skok ceny cebuli, która obecnie na zielonym rynku przy placu 3 Maja kosztuje już 8 zł za kg i marchewka jest po 6 zł za kg. Jeszcze niedawno ceny tych warzyw wynosiły odpowiednio 4 i 3 złote.
Zdaniem pana Jacka, który sprzedaje na jednym ze stoisk, powodem wzrostu cen jest fakt, że w niektórych krajach, np. na Węgrzech, w Czechach i na Słowacji są bardzo małe zapasy tych warzyw. Mała podaż wywołuje wzrost cen warzyw.
Nie zmieniła się za to cena jabłek, które kosztują 3 zł za kg. Wyjątkiem jest szara reneta, odmiana droższa, która kosztuje od 3,5 do 4 zł za kg.
Na rynku pojawiły się truskawki importowane z Włoch, są w cenie 35 zł za kg.