W czwartek, 27 lipca, na zielonym rynku w Sandomierzu nie brakowało warzyw owoców i klientów. To pełnia sezonu, więc ceny zmieniają się co kilka dni.
Kilogram borówek kosztuje 24 zł, nektarynki i brzoskwinie są po 7 zł, a morele po 15 zł za kg.
Pomidory można kupić w cenie od 8 do 10 zł za kg, a ogórki gruntowe tzw. śremskie kosztują 6 zł za kg.
Jak powiedziała pani Małgosia, jedna ze sprzedających na rynku, jest duży zbyt na ogórki, ponieważ jest to czas robienia przetworów i wiele osób kupuje ogórki do kiszenia. Według niej, trudno przewidzieć jak długo będą one na rynku, ponieważ nie lubią deszczu ani zimna.
Czosnek można kupić w cenie od 2 do 2,5 zł za główkę, a chrzan od 22 do 24 zł za kg. Na stoisku pani Małgosi do wyboru jest chrzan hodowlany i dziki – ten drugi jest bardziej ostry w smaku.
Młoda kapusta, w zależności od wielkości główki, kosztuje od 5 do 7 zł, pęczek młodej marchewki jest po 4 zł, kilogram kosztuje 5 zł. Cebula jest w cenie 7 zł, a cukinia 5 zł za kg. Młode ziemniaki można kupić w cenie od 3 do 4 zł za kg.