Warzywa korzeniowe i kapusty królują na sandomierskim zielonym rynku. Sprawdziliśmy aktualne ceny.
Na zielonym rynku w Sandomierzu, przy placu 3 Maja pojawiła się biała rzodkiew. Jest w cenie 8 zł za kg. Jak powiedziała sprzedawczyni, pani Zuzanna, to warzywo jest doskonałe na surówki. Wystarczy zetrzeć ją na tarce dodać jabłko, marchewkę i przyprawić według uznania. Biała rzodkiew znakomicie smakuje także pokrojona bezpośrednio na kanapkę.
Na straganie można także kupić dynię odmianę hokkaido w cenie 5 zł za kg. Są to już ostatnie dostawy dyni z pola od rolników, potem może być już tylko dostarczana na targ z chłodni.
Za pory trzeba teraz zapłacić 4 zł za sztukę, kapusta włoska jest po 8 zł za główkę, brukselka kosztuje 14 zł za kg, żurawina 35 zł za kg.
Pomidory malinowe kosztują 17 zł za kg, zwykłe są o złotówkę tańsze. Ogórki długie i krótkie kosztują 12 zł za kg. Główka sałaty jest w cenie 4 zł, a pęczek rzodkiewek 3 zł.