Ceny warzyw i owoców przy starachowickiej galerii Skałka już pokazują, że kończy się jesień i sezon na warzywa. Klientów jednak nie brakuje. Jak jest oferta na zielonym rynku?
Kalafiory kosztują 7 zł za sztukę, brokuły 6 zł. Ziemniaki kupimy po 2 zł za kg, marchew kosztuje 3 zł, a pietruszka 7 zł za kg.
Za kilogram pieczarek trzeba zapłacić 12 zł, cebula biała jest w cenie 4 zł za kg, czerwona kosztuje o złotówkę więcej.
Wciąż można kupić zieleninę. Koper sprzedawany na wagę kosztuje 30 zł za kg, średniej wielkości pęczek to koszt około 2,5 zł. Za pęczek pietruszki trzeba zapłacić 2 zł, a wiązkę jarmużu, doskonałego także na czipsy lub jako dodatek do kurczaka to koszt 5 zł.
Pomidory hiszpańskie kupimy po 16 za kg, krajowe są w podobnej cenie.
Można też kupić suszone owoce w cenie 22 zł za kg. Tacka gotowej mieszanki suszu kosztuje 5,5 zł.
O tej porze roku prym wiodą już cytrusy. Mandarynki klementynki, słodkie i z łatwo odchodzącą skórką kosztują 10 zł za kg, jest też najsłodsza odmiana pomarańczy navelina, która jest w cenie 10 zł za kg.