Pod koniec lutego niewiele zmienia się na targu w Sandomierzu. Kapusta, ziemniaki i warzywa korzeniowe to obecnie najczęściej kupowane warzywa. Klienci chętnie sięgają też po zdrową rzepę.
Na zielonym rynku w Sandomierzu cena ziemniaków oraz włoszczyzny pozostaje bez zmian. Te pierwsze są w cenie 3 zł za kg, marchewka kosztuje od 3 do 4 zł, pietruszka jest 8 zł za kg, a seler 7 zł za kg.
Dorodne główki włoskiej kapusty można kupić za 10 złotych. Biała kapusta, w zależności od wielkości, jest w cenie od 2 do 6 zł. Czerwona kapusta kosztuje 5 zł za kg.
Kalafiory są po 9 zł za sztukę i cieszą się dużym zainteresowaniem. Jak powiedział sprzedawca – pan Jacek – klienci chętnie biorą je na zupę lub jako dodatek do drugiego dania, przypominając sobie smak lata.
Polskie pomidory malinowe kosztują 19 zł za kg, a hiszpańskie i tureckie są po 14 i 15 zł za kg.
Czerwone buraki kupić można po 4 zł za kg.
Czarna rzepa, często wykorzystywana do zrobienia naturalnej odżywki do włosów i doskonała na surówki kosztuje 7 zł za kg.