Trwa szczyt sezonu w ofercie owoców i warzyw. Na rynku pojawiły się już tegoroczne jabłka i śliwki. Ile trzeba zapłacić?
Jak mówią sprzedawcy, handlujący na zielonym rynku w Kielcach, ceny zarówno warzyw, jak i owoców zmieniają się nieznacznie. W tym sezonie jest drogo i trudno przewidzieć czy ta tendencja cenowa się zmieni.
Borówka amerykańska kosztuje obecnie 27 zł za kg, a maliny można kupić w cenie 10 zł za pojemnik, wiśnie to wydatek 8 zł za kg. Agrest jest w cenie 12 zł kg, porzeczki czerwona i czarna są po 11 zł za kg.
Są już pierwsze tegoroczne śliwki. Odmiana Rana – duża soczysta kosztuje 8,50 zł za kg. Pierwsze w tym roku jabłka odmiany genewa kosztują 6 zł za kg.
Ogórki kosztują 6 zł za kg, pomidor malinowy jest w cenie 10 zł za kg, pomidor lima 9 zł za kg, rosamunda 13 zł za kg, a zwykły polski to wydatek 8 zł za kg. Papryka biała kosztuje 10 zł za kg, zielona 10 zł za kg, a czerwona 14 zł za kg.
Pojawiła się w sprzedaży kukurydza, tacka – 3 szt. kosztuje 10,50 zł. Kalafior kosztuje 8 zł za szt., sałata jest po 4,80 zł za główkę, brokuł po 7 zł za szt. Bób jest w ce nie 13 zł za kg.
Włoszczyzna to wydatek 7 zł za pęczek, rzodkiewka kosztuje 3 zł za pęczek, a za seler młody z nacią trzeba zapłacić 4,50 zł za szt. Pietruszka młoda z nacią kosztuje 5,50 zł za pęczek. Botwina jest po 5,50 zł za pęczek.