Na zielonym rynku w Kielcach rynku pojawiło się wiele nowości wśród warzyw i owoców. W sprzedaży są już nie tylko pierwsze jabłka czy śliwki, ale nawet dynie. Ile trzeba zapłacić?
Ceny warzyw, jak i owoców nadal zmieniają się nieznacznie, ale w ofercie handlowców pojawia się coraz więcej nowości.
W sprzedaży są już dynie odmiany Hokkaido. Kosztują 7,50 zł za kg.
Jabłka Papierówki, Piros i Paula Red są w cenie 5,50 zł za kg.
Polska morela kosztuje 12 zł za kg.
Czereśnie nadal są w cenie 17 zł za kg.
Borówka amerykańska kosztuje obecnie 27 zł za kg, a maliny można kupić w cenie 11 zł za 0,5 kg, wiśnie to wydatek 8 zł za kg. Agrest kosztuje 12 zł kg, porzeczki czerwona i czarna są po 10 zł za kg.
Są już pierwsze tegoroczne śliwki. Odmiana Rana – duża soczysta kosztuje 8,50 zł za kg.
Za ogórki trzeba zapłacić 5,50 zł za kg, pomidor malinowy jest w cenie 10 zł za kg, lima 9 zł za kg, Rosamunda 13 zł za kg, a zwykły polski to wydatek 8 zł za kg. Papryka biała kosztuje 10 zł za kg, zielona 10 zł za kg, a czerwona 14 zł za kg.
Pojawiła się w sprzedaży kukurydza, tacka – 3 szt. kosztuje 10,50 zł. Kalafior kosztuje 8 zł za szt., sałata jest po 4,80 zł za główkę, brokuł po 7 zł za szt. Bób jest w ce nie 13 zł za kg, a fasolka szparagowa kosztuje 13 zł za kg. Pomidory koktajlowe na gałązce są w cenie 26 zł za kg.
Włoszczyzna to wydatek 7 zł za pęczek, rzodkiewka kosztuje 3 zł za pęczek, a za seler młody z nacią trzeba zapłacić 4,50 zł za szt. Młoda pietruszka z nacią kosztuje 5,50 zł za pęczek. Botwina jest po 5,50 zł za pęczek.
Młoda kiszona kapusta kosztuje 8 zł za kg, stara kiszona kapusta jest w cenie 5,50 zł za kg.