Zima nie sprzyja zakupom na targu, ale w sklepach warzywniczych asortyment owoców i warzyw jest bogaty.
W jednym z warzywniaków przy ulicy Armii Krajowej w Sandomierzu pojawiły się hiszpańskie truskawki. Są soczyste, słodkie i czerwone, kosztują 50 zł za kg.
Można też kupić boczniaki w cenie po 25 zł za kg. Ekspedientka – pani Ewa powiedziała, że klienci chętnie kupują boczniaki, aby wykorzystać je na wiele sposobów.
– Robią z nich „schabowe”, „flaczki”, a także dodają do jajecznicy – powiedziała pani Ewa.
Pomidory są w cenie od 14 do 16 za kg. Najdroższe są malinowe, po 25 zł za kg.
Czerwona papryka kosztuje 16 zł za kg, a żółta i zielona są po 20 zł.
Nadal drogie są kalafiory, które kosztują 18 zł za sztukę. W tej samej cenie są pieczarki, tyle że za kilogram.
Za dużą główkę kapusty włoskiej trzeba zapłacić 12 złotych.
– Najczęściej jest ona kupowana na gołąbki. Wiele osób przyrządza ją także z koperkiem, włoska kapusta ma bardzo delikatny smak – dodała pani Ewa.