Ogromną ofertę warzyw i owoców dostać można było w czwartek, 5 października, na zielonym rynku w Sandomierzu przy Placu 3 Maja. Jakie były ceny?
Ziemniaki były po 3 złote za kg. Kalafiory i brokuły miały cenę 7 zł za sztukę.
Fasolka szparagowa kosztowała 12 zł za kg, czerwona papryka 10 zł za kg, kapusta włoska i zwykła była w cenie 6 zł za główkę.
Sałatę masłową sprzedawano w cenie 3 zł, a pęczek rzodkiewek po 2,5 zł.
Pomidory malinowe kosztowały 8 zł za kg, odmiana lima była o złotówkę tańsza.
Pieczarki kosztowały 14 zł za kg, a wszystkie gatunki cebuli – czyli zwykła, cukrowa oraz czerwona – 5 zł za kg.
Cukinia miała cenę 6 zł za kg, podobnie jak i ogórki.
Za marchew trzeba było zapłacić 5 zł za kg, za pietruszkę i selery po 10 zł za kg.
Pory kosztowały 5 zł za sztukę, a buraki 4 zł za kg.
Można też było kupić ogórki małosolne w cenie 20 zł za kg oraz łuskane orzechy włoskie, po 40 zł za kg.
Wszystkie odmiany jabłek miały taką samą cenę: 5 zł za kg, śliwki – 6 zł, a gruszki – 7 zł za kg.
Dostępne w sprzedaży były również winogrona na przetwory w cenie 4 zł za kg.