Na rynku warzyw i owoców z tygodnia na tydzień przybywa młodych, tegorocznych plonów z sadów i grządek. Ile kosztują obecnie nowalijki? Sprawdziliśmy.
Ceny tegorocznych krajowych warzyw i owoców za kilogram:
agrest: 9-15 zł,
borówki amerykańskie: 12-20 zł,
botwina: 1-1,50 zł, bób: 10-13 zł,
brzoskwinie: 3,50-5,50 zł,
buraki ćwikłowe młode: 1,50-2,50 zł,
cebula biała młoda: 3-4 zł,
cebula ze szczypiorem: 1,25-1,85 zł,
czereśnie: 8-13 zł,
fasola szparagowa: 9-11zł,
jagody leśne: 25-28 zł,
jeżyna bezkolcowa: 20-25,00 zł,
kalafiory: 5-6 zł,
kalarepa: 1,50-2 zł,
kapusta biała młoda: 5-6 zł (szt.),
koperek: 1,15-1,33 zł,
maliny: 28-33 zł,
marchew młoda: 2-3 zł,
morele: 3,25-6 zł,
natka pietruszki: 1-1,33 zł,
ogórki gruntowe: 2-5 zł,
papryka czerwona i żółta: 6-8,50 zł,
pietruszka młoda: 3-4 zł,
pomidory gruntowe: 3-4,50 zł,
pomidory malinowe: 3-5 zł,
pory młode: 1,50-2,50 zł,
porzeczka czarna: 12-16 zł,
porzeczki czerwone: 4-10 zł,
rzodkiewka: 1,90-2,20 zł,
sałata lodowa: 2,80-5 zł,
sałata masłowa: 2,35-3,20 zł,
selery młode: 2-2,50,
szczypiorek: 1-1,50 zł,
truskawki: 7,50-20zł,
wiśnie: 6-7 zł,
ziemniaki: 0,86-1,20 zł,
ziemniaki irga: 1-1,10 zł.