Ceny warzyw i owoców na starachowickich straganach spadają. Jak zauważa jedna za sprzedających to charakterystyczne dla rozpoczynającej się pełni sezonu.
Fasolka kosztuje 20 i 18 złotych za kilogram, różnica zależy od dostawy na giełdzie. Pomidory zarówno zwykłe jak i malinowe są po 8 złotych.
Młode warzywa także staniały. Pęczek zarówno buraczków, jak i marchewki kosztuje 4 zł, pietruszki 5 zł, a pęczek różnych warzy można kupić za 5,5 zł.
Pojawia się coraz więcej odmian ziemniaków krajowych. Białą irgę można kupić po 3,5 zł, a żółte ziemniaki są po 3 zł za kg.
Staniały tez ogórki małosolne, są po 14 zł za kg, papryka kosztuje 16 zł, to o 2 zł mniej niż przed tygodniem.
Truskawki można kupić w przedziale od 8 do 10 zł. Czereśnie są po 16 zł. Z kolei owoce eksportowane trzymają cenę. Winogrona są po 22 zł i 15 zł, w zależności od gatunku. Arbuzy po 8 zł, mandarynki są po 9 zł, a cytryna argentyńska po 12 zł.
Klienci jednak już dopytują o młode jabłka, np. odmiany piros.