Ceny warzyw i owoców w Skarżysku Kamiennej sprawdzamy w hali targowej mieszczącej się na placu obok dawnego targowiska, tzw. Manhattanu.
Za truskawki trzeba zapłacić 14 złotych, cena już spadła, a jak prognozują sprzedawcy może być jeszcze niższa.
– Myślę, że w szczycie sezonu może wynosić około 10 złotych za kilogram, jednak niewiele mniej, bo jej wyhodowanie jest bardzo drogie – mówi jeden z kupców.
Jabłka kupimy w przedziale od 2,5 do 3,5 złotego za kilogram. Młode polskie ziemniaki kosztują 4,50 zł za kg, zeszłoroczne najbardziej opłaca się kupować w dużych workach – za piętnastokilogramowy trzeba zapłacić 20-23 złote.
Pomidory malinowe kosztują od 12 do 15 złotych za kilogram.
Kalafior rodzimej produkcji to koszt około 4,50 zł, a młoda kapusta kosztuje 4-5 zł za sztukę.
Na targowisku można też kupić nowalijki z przydomowych działek.
Jedna z pań sprzedaje młode warzywa z własnego ogrodu:
– Pęczek buraczków kosztuje u mnie 3 złote, pęczek szczypiorku, koperku czy lubczyku 2,5 złotego, w takiej samej cenie sprzedaję główkę czosnku.