Wystarczą proste składniki, brytfanna i domowy piekarnik, aby upiec chleb własnoręcznie. Jeśli chcemy eksperymentować z dodatkami, warto to zrobić. Kto spróbuje, nie będzie żałował, bo smak i zapach takiego chleba zachwyci.
Składniki: 6 szklanek żytniej mąki, 12 szklanek pszennej mąki, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wytrwałego wina, 1 kefir – 0,5 l, 3 średniej wielkości ziemniaki, ½ kostki drożdży, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki soli, 1 jajko, masło do smarowania blaszek.
Sposób przygotowania:
Zaczyn: przesiać 4 szklanki żytniej mąki, ¼ kostki drożdży rozrobić w szklance lekko ogrzanego czerwonego wina z łyżeczką miodu. Po chwili, kiedy drożdże zaczną pracować, dolać zaczyn do mąki. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po 12 godzinach dodać 1 szklankę letniej wody i szklankę mąki żytniej, dokładnie mieszając. W ciągu następnych godzin dosypać pozostałą szklankę maki żytniej, Odstawić na następne 12 godzin. Jeśli chcemy, aby chleb miał kwaśniejszy smak, można pozostawić go na dłużej. Należy pamiętać, aby zaczyn co jakiś czas przemieszać łyżką.
Przygotowanie ciasta chlebowego:
Przygotowując chleb, należy przestrzegać zasad obowiązujących przy pieczeniu chleba. Do 10 szklanek przesianej pszennej mąki dodać ¼ kostki drożdży rozdrobnionych w szklance letniej wody z 1 łyżeczką cukru. Do tego wlać kefir, dodać ugotowane przetarte 3 średniej wielkości ziemniaki i przestudzoną wodę, w której były gotowane. Zagniatając, połączyć wyżej wymienione składniki z przygotowanym wcześniej zaczynem. Całość dalej zagniatać, dodać 3 łyżki soli i 2 szklanki mąki pszennej. Wyrabiać przez 40 minut. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto zwiększy swoja objętość, przełożyć je do miski lub formy glinianej, wysmarowanej olejem lub obsypanej mąką. Po upływie godziny przełożyć ciasto na wysmarowane masłem lub wysypane mąką blaszki. Mokrą ręką wygładzić bochenki. Posmarować rozmąconym jajkiem lub wodą z solą. Włożyć do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny. Czas pieczenia można skrócić, jeśli lubimy mniej wypieczone pieczywo. Z tego przepisu upieczemy dwa duże bochenki chleba. Trzeba pamiętać, że chleb po wyjęciu z piekarnika należy przemyć wodą i przykryć lnianym lub płóciennym obrusem, aby skórka na chlebie nie była zbyt twarda.
Przepis podała: Małgorzata Pawlik z Muzeum wsi Kieleckiej.