101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Chleb pszenno-żytni na czerwonym winie z ziemniakami

Małgorzata Pawlik podczas pokazu wypieku chleba / Fot. Marzena Smoręda

Małgorzata Pawlik podczas pokazu wypieku chleba / Fot. Marzena Smoręda

Wystarczą proste składniki, brytfanna i domowy piekarnik, aby upiec chleb własnoręcznie. Jeśli chcemy eksperymentować z dodatkami, warto to zrobić. Kto spróbuje, nie będzie żałował, bo smak i zapach takiego chleba zachwyci.   

Składniki: 6 szklanek żytniej mąki, 12 szklanek pszennej mąki, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wytrwałego wina, 1 kefir – 0,5 l, 3 średniej wielkości ziemniaki, ½ kostki drożdży, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki soli, 1 jajko, masło do smarowania blaszek.

Sposób przygotowania:

Zaczyn: przesiać 4 szklanki żytniej mąki, ¼ kostki drożdży rozrobić w szklance lekko ogrzanego czerwonego wina z łyżeczką miodu. Po chwili, kiedy drożdże zaczną pracować, dolać zaczyn do mąki. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po 12 godzinach dodać 1 szklankę letniej wody i szklankę mąki żytniej, dokładnie mieszając. W ciągu następnych godzin dosypać pozostałą szklankę maki żytniej, Odstawić na następne 12 godzin. Jeśli chcemy, aby chleb miał kwaśniejszy smak, można pozostawić go na dłużej. Należy pamiętać, aby zaczyn co jakiś czas przemieszać łyżką.

Przygotowanie ciasta chlebowego:

Przygotowując chleb, należy przestrzegać zasad obowiązujących przy pieczeniu chleba. Do 10 szklanek przesianej pszennej mąki dodać ¼ kostki drożdży rozdrobnionych w szklance letniej wody z 1 łyżeczką cukru. Do tego wlać kefir, dodać ugotowane przetarte 3 średniej wielkości ziemniaki i przestudzoną wodę, w której były gotowane. Zagniatając, połączyć wyżej wymienione składniki z przygotowanym wcześniej zaczynem. Całość dalej zagniatać, dodać 3 łyżki soli i 2 szklanki mąki pszennej. Wyrabiać przez 40 minut. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto zwiększy swoja objętość, przełożyć je do miski lub formy glinianej, wysmarowanej olejem lub obsypanej mąką. Po upływie godziny przełożyć ciasto na wysmarowane masłem lub wysypane mąką blaszki. Mokrą ręką wygładzić bochenki. Posmarować rozmąconym jajkiem lub wodą z solą. Włożyć do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny. Czas pieczenia można skrócić, jeśli lubimy mniej wypieczone pieczywo. Z tego przepisu upieczemy dwa duże bochenki chleba. Trzeba pamiętać, że chleb po wyjęciu z piekarnika należy przemyć wodą i przykryć lnianym lub płóciennym obrusem, aby skórka na chlebie nie była zbyt twarda.

Przepis podała: Małgorzata Pawlik z Muzeum wsi Kieleckiej.

PODCASTY RADIA KIELCE

Tagi: chleb
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Co kwitnie na działce? Czy już czas na astry?

Następny wpis

Teraz jest czas na wapnowanie gleb i nawożenie

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Fot. Lafarge

Teraz jest czas na wapnowanie gleb i nawożenie

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.