Chłopski kociołek to pyszne danie, do którego potrzeba niewiele składników. Warzywa z przydomowego ogródka, wędzona swojska wędlina i boczek swojski, karczek i łopatka są kluczem do przygotowania dania, które z pewnością posmakuje każdemu.
– Moja żona Ewa – mówi Edward Papież z Koła Gospodyń Wiejskich w Domaszowicach – robi chłopski kociołek pierwsza klasa.
Przepis na przygotowania kociołka zdradza zdolna kucharka.
– Przepis pochodzi od naszych przodków. Chłopi na wsi często gotowali dania jednogarnkowe, ponieważ było ono nie tylko smaczne, ale i dość łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ważne jest także to, że wrzucić można do niego to, co jest pod ręką – mówi Ewa Papież.
Podstawą dania są ziemniaki, młoda kapusta, marchewka, pietruszka, seler, cebula zebrane w przydomowym ogródku, no i oczywiście swojska wędzona wędlina i mięso. Ja dołożyłam jeszcze do kociołka pieczarki – mówi Ewa Papież.
